Keyboard- kalustosta

Tämänhetkisen kattauksen  keskipisteenä on Hammond B-3, Moog siinä päällä. Vasemmalla puolella on viime aikoina ollut vain yksi koskettimisto, Roland A-90 piano/controller. Näillä pärjää. Ergonomialtaan tämä järjestely soveltuu hyvin Genesiksen ohjelmistolle “selling England” ja “Lamb Lies..” aikakaudelta. Tuohon aikaan Banksin kalustoon kuului Hammond T-100, sen päällä oli ARP Pro Soloist, vasemmalla Mellotron ja sen päällä RMI piano.

Hammondiin on kytketty useimmiten 2 Leslietä. Nämä ovat vuosikertaa 1969 ja 1972, alunperin mallia 251, muutama vuosi sitten ne tuli modifioitua TYPE 122 inputille, siis balansoitu sisäänmeno jossa nopeudenvaihto hoidetaan phantom- jännitteellä.  Leslien mikitys menee 2:lla mikillä yläroottorilta, 1 mikki alaroottorille. Nopeuden vaihtoa varten urussa on volume- pedaalin kyljessä n.s. kick-switch, jota voi napsutella varpaalla. Leslie- kaappien lisäksi systeemiin on liitetty vuosimallin 1959 Hammond PR-40 tone cabinet, jossa on jousikaikulaite. Itse urku on valmistussarjansa viimeisiä, vuodelta 1973. Hammondin jalkio on varsin runsaasti käytössä, vaikka bändillä onkin Taurus-pedaali syvintä bassoa varten.

Mini-Moog on kytketty Dynacord Echocord S-65 kaikulaitteeseen ja sen kautta Dynacord Eminent vahvistimeen. 45 watin teho kuulostaa nykymittapuulla vaatimattomalta, mutta putkivahvistimessa potkua riittää varsin hyvin monitorointiin. Vahvistimen lähdössä on muuntajabalansoitu direct out, josta saadaan valmis ohjelma FOH mikserille. Kyseessä on siis putkiteknologialla toteutettu keyboard- mikseri. Dynacordiin syötetään myös Theremin (kaikulaitteen kautta). sekä Roland A-90:n sisäiset soundit (piano, clavinet, vibes…). Näitä instrumentteja ei koskaan soiteta yhtä aikaa (mm. Moog ja A-90 sijaitsevat fyysisesti kaukana toisistaan joten niiden soittaminen yhtä aikaa on varsin epätodennäköistä ergonomisista syistä).  FOH- miksaukseen riittää siis yksi kanava elektronisia kosketinsoittimia varten.

A-90 toimii myös Midi-controllerina. Midi:n kautta ajetaan mellotron- soundit (tietokoneelta, Ableton Live- ohjelman kautta). Äänikortin lähtö ajetaan sellaisenaan 2-kanavaisena FOH-tiskille ja monitorointiin. A-90 ja Ableton on ohjelmoitu toimimaan yhdessä, joten reaaliaikaiset kontrollerit toimivat. A-90:n midi-input on käytössä Casio AZ-1 keyboardille: Ville soittaa silla muutamiin kappaleisiin mellotron- osuuksia. Midi Merge- toiminto on siis toteutettu A-90:ssä, systeemit ovat toisilleen läpinäkyvät.

Lopputulos: kosketinsoitinkalusto vaatii kaikkiaan 6 kanavaa FOH- tiskistä. Erillistä monitorimiksausta ei näiltä osin tarvita, valmis monitoribalanssi syntyy dynacordissa.

 Päivitys 2017:

korvamonitorointiin siirtymisen jälkeen Dynacord- setti on jäänyt pois käytöstä. Kosketinkalusto vaatii nyt 8 kanavaa sekä FOH että monitoritiskistä. Kaluston kokoonpano myös vaihtelee soitettavan ohjelmiston mukaan: varhaisemmat Genesis setit (Nursery Cryme, Foxtrot) vaativat Hohner Clavinet/pianetin urkujen päälle, vasemmalle sijoittuu A-90. “Lamb“- tai “selling England”- ohjelmistoa varten Clavinet-pianet jää pois ja moog tulee tilalle. Unplugged– keikoilla kioski kevenee huomattavasti: tarvitaan vain polkuharmooni ja A-90. Bowie- ohjelmistoa varten tarvitaan lisäksi Yamaha CS-01 monosyntikka.