Afterglow

Progressive since 1987

This content shows Simple View


Kaj – bass

Olen Kaj Strang, syntynyt Kokkolassa, joskus viime vuosisadan puolivälissä. Muutimme Ruotsiin kun olin yhdeksän ikäinen. En osannut kieltä lainkaan kun tultiin. Kävin koulut ja opin kielen sekä musiikin perustat sieltä käsin. Käynyt monen alan koulut läpi sekä bändit vuosien mittaan, mutta kaiken perustana oman kiinnostuksen pohjalta basson perustalta josta kehittyi elektroniikan ja joidenkin eksperimentaalisien instrumenttien innostus ja siitä seurauksena musiikin että elektroniikan urat.

Minulle musiikki on aina perustunut iloon ja hauskanpitoon… Ei koskaan liian vakavana vaikka ilmaisumuodot ehkä voivat joskus siltä kuulostaa?

Kun kuulin Beach Boys Pet Sounds albumin ensimmäistä kertaa 10 vuotiaana nulikkana. Oli niin että heti että homma tuntui oikealta. Aloin matkia stemmoja ja automaattisesti seurasin bassokuvioita.. Vaikka kaikille muille tuo Beatles ja kitara oli se kovempi sana jos halusi tehdä oikean vaikutuksen muihin. Aloin siis automaattisesti soittaa kitaran alimmaisilla neljällä kielellä. Kuuntelin radiosta Ruotsin Tio-I- Topp, Kvällstoppen listoja ja ohjelma Midnight Hour joissa soitettiin Anglo-American ja Motown hittejä matkien mitä sieltä radiosta kuulin. Ei ollut paljon mankkoja siihen aikaan vain täytyi kuunnella ja kerralla oppia ulkoa riffit ja soitella muistista kun teki fiilis..

Bänditausta: -73 Ensimmäinen Bändi. Soitimme vain omaa materiaalia, siihen aikaan aika eksperimentaalista musaa inspiroituna Pink Floyd, Brian Wilson, Todd Rundgren, ja muuta kummallista kamaa.. Ei aina ehkä kunnollisesti mutta tunnollisesti ja omaperäisesti. Sitten muutin Tukholmaan ja jatkoin siellä basson soittoa erään sambarumpalin ja erään kummallisen Jimi Hendrix/Bob Marley inspiroidun kitaristin sakissa. Kävin parissa iltakoulussa 4 iltana viikossa, aina jälkeen Ericsonin tehtaalta. Eräs opettaja heistä erittäin hyvä allround basisti nimeltä Christian Paulin, studiomuusikko ja vetää hienoa World Music bändiä nimeltä MYNTA www.mynta.net nykyään. Toinen joka sai lopulta minut tajuamaan Walking Bass improvisoinnin oli kaveri nimeltä Bronislav Suchanek, Ugglemossen Koululta. Hän raahasi joka kerta kontrabassonsa paikalle ja kesti kärsivällisyydellä minua kunnes vihdoin välkähti Jazzimprovisoinnin idea. Hän soittaa Bobo Stensonin ynnä muitten Ruotsin legendaarisien Jazz-gurujen kanssa.

Musikaaliset pyhiinvaellukset: Berkeley-Boston, M.I.T-Los Angeles. Emmet Chapman- L.A. House of Blues-New Orleans,

Inspiroivat bändit/henkilöt/Idolit: Claude Debussy, Brian Wilson (Beach Boys), Stevie Wonder, E.L.P Yes, Genesis, Gentle Giant, Deep Purple, Emmet Chapman, Carol Kaye, Jaco Pastorius, Chris Squire, Honey B & T-Bones ja niin monet muut joita on tultu kuunneltua ja tietysti kaikki jonka kanssa jammaillut!

Unelmieni proge-projekti: Holstin “The Planets”.

Takaisin Norrbotteniin: Minut haluttiin yhtäkkiä Suomen armeijaan. Ongelmana oli vain se että kutsuntakirje oli kiertänyt niin kauan että tuli muutama kuukausi myöhässä kun olisi jo pitänyt olla paikalla. Anoin Ruotsin kansalaisuutta ja täytyi välttää rajan ylittämistä ja katsoa että poliisit eivät ollut odottamassa kotiportin edessä sen aikaa että paperit järjestyisivät. Muutin takaisin Kalixiin ja soitto jatkui. Tapasin sitten Janne Morin, Henka Thall, Janne Lundbergin Rokka Bergin kautta. Heillä bändi nimeltä Grace joka vasta oli levyttänyt Vinyyli älppärin omalla proge musalla. Tarvitsivat uuden basistin ja laulajan, Rokka laulajaksi ja minä basistiksi. Siitä syntyi New Grace. Myöhemmin tuli mukaan myös Vuokilan Jukka Torniosta. Aloimme yhdessä nikkaroimaan uusia biiseja Ruotsin Kukkolan koulun treenikämpässä ja Henkan luona Haaparannassa.

Oltiin Adolfsenin Matin ja Heikkisen Jussin kanssa menossa Yes konserttiin Helsinkiin syksyllä 2001 ja kun kuunneltiin lämppäriksi autossa bändin historiaa, tuli mainittua että tämä ja saman tyyppisien bändien musaa olisi unelma soittaa, mutta jäänyt unelmaksi kun ei ole edes uskaltanut kuvitella että rumpalia löytyisi täältä mistään koskaan joka hallitsisi 5/4, 7/8 ja muut kummalliset tahdit. Matti kertoi että semmoista jätkää löytyisi kyllä Kemistä! He olivat yli 10 vuotta soittaneet näitä biisejä joita itse olin kuunnellut niin kauan mutta ei koskaan sillä toivolla että näitä täytyisi soittaa itse! Afterglow Bändi projekti oli ollut aktiivinen ihan vasta, mutta tällä hetkellä paussilla koska basisti (Ville Salmi) muuttanut Helsinkiin. Tämän jälkeen järjestettiin jamit ja asia oli tosiaan totta.. Erkka on minusta ihan uskomaton muusikko ja tyyppi jolla homma hoitui..
Minut pyydettiin bändiin ja sen jälkeen ensimmäiseen keikkaan Kemin Paapuuriin joka oli tiedossa vajaan kuukauden varoituksella! Paniikki.. Täytyi yhtäkkiä sormien kautta oppia ne biisit jotka olivat soineet ainoastaan vain päässäni, saada toimimaan alle kuukauden aikataululla. Tämä oli minulle todella täysin uusi kokemus ja että opin samalla niin paljon ja niin kivaa että tosiaan ilolla soittelee pitkästä aikaa ja tuntuu että kehittyy muusikkona..

Kajtsun taustat:

Opistot: Framnäs Piteå, Medborgarskolan Kungsholmen Stockholm, Ugglemossen Jazz School Hägersten Stockholm.

Musa-elektroniikkaa: EBS-1, Radiomikseri, Musical Box harjoitteluvahvistin, Flanger pedali, y.m.. ja lisää tiedossa..

Kaikenlaista on tullut soitettua ja ties missä ja kenen kanssa ei ole soiteltu? Kuitenkin Cover biisejä kunnes homma lopulta alkoi potuttaa kun soittamasta “We Will Rock You” jossakin tuhannen kilometrin päässä olevassa baarissa kuudennen keikkapäivän jälkeen.

Bändit: En enää muista ensimmäisien 3-4 bändin nimiä. Sitten Grace, New Grace, Urgent, Wande, Rånald Glimståål and his Flying Boomerangs, Maxwell House, Casemakers, Zystem Bag, Balthazar, Razamanaz, No Name Jazz Band, ja tietysti Afterglow. Tuuraamassa myös eri bändien ja tilapäisien kokoonpanojen kanssa.
top